Mi a római tál?

A romai tál nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik mivel az étel elkészítése nem igényel különösebb szaktudást és mélyreható gasztronomiai ismereteket.

Használata meglehetősen egyszerű, emiatt már az ókorban is közkedvelt volt a római lakossag majd később a meghódított területek romanizált népei körében.

Hogyan is használjuk a római tálat?

Először is beáztatjuk, hogy a tál felvegye a vizet, majd beletesszük az alapanyagokat, a tálat lezárjuk és a sütőbe vagy kemencébe tesszük.

Noha az étel elkészítése római tálban kissé időigényes a várakozás kifizetődik, mivel különleges izű és állagú ételek születnek, a folyamatos gözölés miatt a húsok nem száradnak ki, az értékes és ízgazdag nedvek a sültben maradnak, s aki kedveli az ízletes porzsanyagot a szépen megpirult, ropogós felületű pecsenyét az a fedő levételével percek alatt kedvére sütheti az ünnepi fogást vagy különleges specialitást.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a római tálban készült ételeknél a piritás során nem kell sörrel, mézzel vagy zsiradékkal kenegetni a sült felületét, a hús magában pirul meg, minden külső beavatkozás nélkül.

A római tál tisztitásánál, ha csak egy mód van rá kerüljük a modern mosószerek használatát, mivel a vegyi anyagok beépülnek a tál porózus szerkezetébe, emiatt a következő sütésnél vagy a hosszútávú használat alatt ízbeli módosulások történnek és az étel veszít ízminőségéből.

Régen a római tálat homokkal vagy hamuluggal tisztították, ezt a tisztítási eljárást ma is használhatjuk viszont a forrázás, erős súrolás többszöri forróvizes mosás is elegendő.

A sok különféle recept és szakvélemény mellett személyes tapasztalatunk, hogy a római tálban a legfinomabb a csirkesült, a bőrös malacpecsenye, a pulyka, a libacomb, a disznócsülök, a hosszúhús, az apró vadmadarak (szalonka, fürj, fogoly, fácán), a töltött káposzta, viszont a zöldségfélékkel párosított húsételek is sikeresek, íz és látványgazdagok. Tovabbá a római tál előnye, hogy a sütés során a zöldségek nem veszítik el színüket, nem zsugorodnak össze, s a lezárt edénynek köszönhetően a húsban vagy zöldségfélékben található hasznos tápanyagok nem vesztődnek el, nem semmisülnek meg, ezáltal a római tálban készült ételek egészségesebbek, a hús könnyebben emészthető és mivel nem használunk zsiradékot a sütés során a fogásokban található koleszterinszint is minimális

Tehát a római tál praktikus, könnyen használható, hosszú élettartamú, és egyszerűen nélkülözhetetlen. Úgy véljük, hogy a római tál dicséretére vesztegetni a szót merő időpocséklás, ez a kitűnő edény önmagat dicséri és a vasarlót aki megvásárolja.

Probálja ki tehát és nem fog csalódni legszebb reményeiben!

Termékek